Educatief videomateriaal op het web

Educatief videomateriaal op het web

Bij de bijeenkomst op 28 maart 2017 van de SIG Media & Education stond Video content in het hoger onderwijs: nieuwe modellen voor licenties en diensten centraal. Deels spitste de discussie zich ook toe op betaald versus open access. Maar ook kwamen de repositories voorbij, waarvan ik er hier twee wil bespreken: Géant en Academia.

Wat voor materiaal kun je al terugvinden op het web? Gaat dat makkelijk? Moet je ervoor betalen?  Hoe is de kwaliteit? Voor welke type onderwijs is het geschikt? Bij de laatste bijeenkomst van de SIG Media & Education stond Video content in het hoger onderwijs: nieuwe modellen voor licenties en diensten centraal. Nu valt hier van alles over te zeggen, zoals die middag ook gebeurde. Deels spitste de discussie zich ook toe op betaald versus open access. Maar ook kwamen de repositories voorbij, waar de content al dan niet afgeschermd op te vinden is. En dat was heel boeiend. Ik wil er hier twee bespreken, Géant en Academia.

Géant
Géant is een Europees initiatief voor de e-infrastructure op het gebied van onderwijs en onderzoek. De Géant eduOER portal ontsluit en verbindt repositories  uit momenteel 10 verschillende landen. Maar ook de Stanford Educational repository is er te vinden. Het betreft een portal met een zoekmachine. Van die laatste ben ik  niet zo onder de indruk. Omdat de herdenking van de 2e WO weer in beeld komt zocht ik op tweede wereldoorlog en toen dit niets opleverde op second world war. Dit laatste leverde wel een treffer, die op second gezocht bleek te hebben. Tja, dat maakt dit nu niet zo handig. 

Wat de portal betreft, daar is op de achtergrond veel werk verricht via metadatering. Maar op de voorgrond zie je een lijst van repositories in de meest verschillende talen, die daardoor niet erg toegankelijk ogen. Ik heb dan ook het idee dat hier nog wel het een en ander verbeterd kan worden, voordat het een tool wordt die gemakkelijk in het onderwijs gebruikt gaat worden. Kijk ik naar het aangeboden materiaal, dan is er wel een redelijk gespreid aanbod, maar niet van erg veel leveranciers. Verder zie ik niet of het hier om een hele cursus gaat, of om een lezing van een uur of meer. Ook hier kan nog veel toegespitst worden. Anders zie ik  het niet door docenten gebruikt worden. SURFnet is met aansluiting van Nederlands materiaal bezig, zo vertelde men mij. De details ken ik nog niet, tenslotte is er in Nederland niet zoveel open educatief videomateriaal beschikbaar. 

Academia

Academia.nl is een database van het Nederlands instituut voor Beeld en Geluid. Academia maakt in samenwerking met docenten/mediathecarissen kosteloos dossiers gericht op de vraag uit het onderwijsveld. Aan de hand van informatie die de docent levert en eventuele feedback stellen we een passend dossier samen. De dossiers zijn voor alle licentiehouders toegankelijk, zodat docenten aan andere instellingen er ook gebruik van kunnen maken. Het is dus niet materiaal gemaakt door het hoger onderwijs, maar goed bruikbaar voor het (hoger) onderwijs. Het bevat een enorme rijkdom aan onderwerpen van goede tot zeer goede kwaliteit. Het is het soort materiaal dat je als ondersteuning in je onderwijs graag wilt gebruiken. Voor alle medewerkers en studenten in het hoger onderwijs is het gratis te gebruiken. 

Wat kwaliteit betreft, heeft Academia veel meer te bieden dan eduOER/Geant. Gezien de steeds nauwere samenwerking op onderwijskundig gebied is de laatste echter een initiatief dat goed in de gaten gehouden moet worden. Wanneer zich interessante ontwikkelingen hierbij voordoen, zal hier zeker weer over bij weblectures.nl bericht worden.

Hans Bronkhorst, voorzitter SIG Media & Education en redacteur van Weblectures.nl