Mediasite gebruikersdag in Utrecht, een terugblik

Mediasite gebruikersdag in Utrecht, een terugblik

Op 21 juni jl. vond de Mediasite gebruikersdag plaats in de mooie universiteitsbibliotheek van Universiteit Utrecht. Naast de Roadmap, gepresenteerd door Rob Lipps, kregen we een kijkje in de UU keuken met kennisclips en een gloednieuwe DIY studio..

Na een ludiek voorstelrondje met de zgn Catchbox, trapte UU de middag af met een presentatie over hun Educatie-iT en het gebruik van e-lectures binnen dit programma.

Voorzieningen UU
De UU heeft 22 vast ingericht zalen die door de docent zelf wordt gestart, gestopt en geüpload. De 4 aanwezige DIY studio’s waar studenten en docenten zelf clips op kunnen nemen met MyMediaste, zijn verspreid over diverse locatie. En er staan er nog 2 in de planning. De studio’s zijn te boeken via Outlook, de sleutel kan aan de balie worden opgehaald.

Aandachtsspunten UU
UU gaf aan er nog niet te zijn. DIY werkplekken moeten nog breder in gebruik worden genomen.  Geconstateerd werd dat het stimuleren van daadwerkelijk gebruik belangrijk is om verder te komen. Ook dient het gesprek nog beter opgang te moeten komen met zowel de studenten als met de faculteiten. De samenwerking met de studenten wordt uitdrukkelijk gezocht zodat het duidelijk is waar hun behoeften liggen.

MyMediasite toegankelijkheid; ‘Alles open zetten’ versus gecontroleerde toegang
Instellingen die MyMediasite aanbieden aan gebruikers, komen allemaal voor de vraag te staan hoe dit binnen de instelling toegankelijk te maken. Voeg je alle users toe aan je systeem zodat iedereen zonder aanmelden aan de slag kan of wil je zicht houden op je users door ze een account aan te laten vragen? De UU heeft gekozen voor een gecontroleerde toegang. Op deze manier heb je toch even contact met je gebruiker en kun je ze evt. verder op weg helpen, zo werd toegelicht. Tilburg University heeft vooralsnog voor dezelfde aanpak gekozen. Windersheim, Uva & HvA, en Fontys, hebben alles open gezet om te kijken wat er gebeurd.  Je ziet dat juist daar het gebruik enorm is toegenomen. Ik ben benieuwd naar verdere 'lessons learned' , daar komen we nog op terug.

Kennisclips opnemen met MyMediasite;  ervaring van een docent.
Jasper van Winden, docent betawetenschappen is al enige jaren bezig met het inzetten van kennisclips in zijn onderwijs. Zo houdt hij meer tijd over voor zijn werkcolleges. Maar hij heeft veel zaken aangepast  t.o.v. producties enkele jaren geleden zoals:
- Hij maakt gebruik van ‘Scalable Learning’
- Clip is een stuk korter
- Clip heeft geen talking head.
- Clip bevat veel interactiviteit. 
- MyMediasite productie wordt gedownload en later geüpload in YouTube 

 

Als je mocht kiezen dan...
Ook werden we uitgedaagd de vraag te beantwoorden of we bij de doorontwikkeling van Mediasite een interactieve leeromgeving het belangrijkste vonden of een excellent videoplatform.Na een discussierondje kozen de meesten voor optie 2, evenals Jason zelf. Maar gedurende de middag werd er toch veel gesproken over de interactieve mogelijkheden en wensen van docenten op dit vlak en wat te verwachten van Mediasite in de toekomst. 

 

 

Rob lipps en de roadmap


Aan o.a. de volgende onderwerpen is en wordt hard gewerkt;

1 Integratie met allerlei LMSsen 
2. Mediasite showcases. Mooie feature!
3. Mediasite join. Deze heeft een MCU connectie waarmee Je videoconferentie technologieën met Mediasite kunt verbinden zoals lifesize, vVdyo Cisco. Polycom etc. 
4. Storage management en de mogelijkheid tot het instellen van quota.
5. Lifecycle management.  Het is wel belangrijk om als instelling beleid te maken rondom de duur van je video opslag.
6. Analytics.
7.  Mediasite Edge programma. Dit is een groot onderwerp. Het gaat over het distribueren van content binnen een firewalls, protocollen, standaarden, browsers. De Plug-in war maakt het lastig zoals we dat zien bij Flash en Silverlight. (opgelost in release 7.028, augustus 2016)
8. Mediasite Catch; Softwarebased opname waar je automatisch opnames mee kunt maken. Opschalen gaat hiermee sneller en goedkoper. 
9. MyMediasite nog gebruiksvriendelijker (2017)

Wil je een volledig beeld van de roadmap, bekijk dan de opname. Inloggegevens zijn onderaan dit artikel bijgevoegd.

Samenvatting interactieve mogelijkheden nu en in de toekomst door Robert Jan
Vanwege de vele vragen die er rond 'interactiviteit' en Mediasite gesteld werden, heb ik Robert Jan gevraagd e.e.a. op een rijtje te zetten..

..."Interactivitiet is een breed begrip en de wens naar meer interactiviteit is dan ook heel divers. Om het een beetje te verdelen is er interactiviteit met de player en interactiviteit met de gebruiker. Binnen de Mediasite player zijn er al veel interactieve functies met de content zoals, bladeren op de slides, versnellen/vertragen van de video en vergroten of verkleinen van de verschillende windows.
Standaard  features voor interactiviteit met de gebruiker zijn bijvoorbeeld de Q&A module en de mogelijkheid tot polls. Meer interactie met de gebruiker kan op basis van Mediasite Engage, ons beta programma om meerkeuze vragen toe te voegen, getimede polls af te nemen en pre en post tests toe te voegen aan content. Een voorbeeld vind je hier
In de komende versie komt er in de Showcase de mogelijkheid om comments toe te voegen. Daarna komen er ook chat en quizzing elementen in Mediasite.

Mediasite players kunnen ook embed worden in andere interactieve omgevingen. Er komen steeds meer tools op het web waarin je Mediasite content kan embedden en voorzien van specifieke interactiviteit die die tool heeft, voor bevoorbeeld assessments.

Daarnaast heeft Mediasite ook een API om zelf ook interactieve elementen te ontwikkelen. Mediasite Engage is daar een goed voorbeeld van, ook Erik Boon van de VU heft een mooie playlist generator gebouwd met de Mediasite API. Het is ook mogelijk om met Sonic Foundry Advanced Integration Services (AIS) gezamenlijk applicaties vorm te geven en te laten bouwen..."

Met dank aan Robert Jan dus :-)

Filesize
Er werd opgemerkt dat filesize een grote zorg is en de vraag werd gesteld waarom Mediasite niet bestanden transcodeert zoals bv Youtube. Er wordt idd gewerkt aan verbetering. Er dienen, voordat er overgegaan wordt op een definitieve keuze,  wel zorgvuldige afwegingen te worden gemaakt.

Nieuwe releases
I.p.v. vele kleinere updates, zal er ieder jaar rond mei een nieuwe general release beschikbaar zijn. Er zijn voor 2016 nog wel extra releases voor diegene die meer innovaties willen toevoegen. 

Verder..

  • Robert Jan zet een usercases map open waar je automatisch opgenomen opnames kunt bekijken
  • Heb je vragen, problemen of oplossingen: ga dan naar de Sonic Foundry community portal.

Afsluiting
De middag werd afgesloten met een rondleiding naar de DIY studio in het bibliotheek gebouw. En uiteraard ontbrak de netwerkborrel niet. Al met al een interessante middag!

Opnames terugkijken
Je kunt de opgenomen presentaties bekijken op de Mediasite Showcase

Username: NLChapter

Password: NLChapter16

Esther Breuker, hoofdredacteur weblectures.nl