Universiteit Utrecht werkt aan een grootschalig E-lecturesproject

Universiteit Utrecht werkt aan een grootschalig E-lecturesproject

Eind 2014 is bij de Universiteit Utrecht op centraal niveau het programma Educate-it gelanceerd. Er wordt gewerkt aan 4 deelprojecten: E-lectures, E-assessment, ELO en Innovatieprojecten. In dit bericht lichten we de plannen binnen het project E-lectures toe.

Educate-it helpt docenten om hun onderwijs te innoveren en blended te maken en met beschikbare IT-tools studenten te activeren en knelpunten op te lossen die goed onderwijs in de weg staan. Binnen het E-lecturesproject worden de faciliteiten om hoorcolleges en kennisclips op te nemen uitgebreid. 

Voor het opnemen van hoorcolleges was het de afgelopen jaren al mogelijk om met behulp van de service van Lecturenet (dienst van de UU) een bemande opname te laten maken. Veelal waren dat hoorcolleges die live werden opgenomen, maar ook korte kennisclips zonder publiek in een leslokaal. Verder was een aantal zalen al geschikt om onbemande opnames te maken van hoorcolleges. De bemande opnames krijgen een update waardoor ze op HD-kwaliteit beschikbaar zullen zijn. Bij de onbemande opnames kan de docent binnenkort in meerdere zalen zelf de Mediasite-recorder starten op de pc in de collegezaal om zo de presentatie en het geluid (microfoon) op te nemen.

Kennisclips
In het E-lecturesproject is het nu ook mogelijk om met MyMediasite te werken. Dat betekent dat iedereen met een MyMediasite-account achter zijn eigen computer op het werk of thuis een video op kan nemen. Dat is laagdrempelig en toegankelijk. De UU hoopt dat het aantal opnames van kennsiclips daarmee enorm zal toenemen. Iedere UU-medewerker kan een account aanvragen via de website van Lecturenet.

Do-It-Yourselfstudio’s
Door MyMediasite te gebruiken kan iedere medewerker op zijn eigen werkplek of locatie naar keuze een kennisclip opnemen. Maar niet iedere medewerker beschikt over een computer met een goede microfoon en webcam. Ook niet iedere werkkamer of thuissituatie is geschikt als setting voor een onderwijsvideo. Daarom richt de UU voor iedere faculteit een Do-It-Yourself (DIY) studio in. Kennisclips die worden opgenomen in zo’n DIY-studio hebben in ieder geval een goede beeld- en geluidkwaliteit. Bij Biologie is al een paar jaar geleden zo’n studio gerealiseerd. Die diende als voorbeeld voor de DIY-studio’s die Educate-it inricht bij de faculteiten, waarvan de eerste onlangs is geopend bij REBO (zie foto). Docenten kunnen zo’n studio reserveren om zelfstandig een opname te maken. Momenteel wordt een geschikte ruimte gezocht voor een DIY-studio op de Uithof.

Professionele opnamestudio
Binnen het E-lecturesproject wordt ook een onderzoek gedaan naar nut en noodzaak van de aanschaf van een professionele opnamestudio voor onderwijsvideo’s die aan een hogere kwaliteit moeten voldoen, zodat ze bijvoorbeeld in MOOC’s gebruikt kunnen worden. Wellicht is het niet nodig om zelf als instelling over zo’n studio te beschikken, maar is de mogelijkheid om extern een studio te huren voldoende. Wat de uitkomsten van dit onderzoek zijn is nu nog onbekend.

Ondersteuning
Uiteraard is er binnen het project ook ondersteuning geregeld. Docenten die willen starten met MyMediasite en gebruik willen maken van de DIY-studio’s kunnen rekenen op handleidingen, instructies, persoonlijke, technische en onderwijskundige ondersteuning. We zijn benieuwd wat voor vlucht de UU gaat nemen op het gebied van E-lectures!

Sanne Gratama van Andel MSc

Onderwijskundig Adviseur, Universiteit Utrecht

Zijn er bij jouw instelling ook interessante weblectures ontwikkelingen te melden en wil je die delen? stuur een mail naar redactie@weblectures.nl