SIG Media en Education @ SURFacademy organiseren: 'Videotrainingen!'

SIG Media en Education @ SURFacademy organiseren: 'Videotrainingen!'

Alle instellingen trainen docenten om nog beter video en weblectures in hun onderwijs te kunnen inzetten. Maar welke onderwerpen behandelt men zoal? En hoe wordt het aan de man gebracht? Tijdens deze bijeenkomst krijg je een unieke kans om eens een kijkje te nemen in de opleidingskeuken van diverse instellingen. Benieuwd naar het programma?...

Tijdens deze bijeenkomst, die op 6 oktober bij SURF plaatsvindt,  krijg je een unieke kans om eens een kijkje te nemen in de opleidingskeuken van een viertal instellingen. Daarnaast is er tijdens de lunch en middagbreak een minibazaar waar je handige tips kunt krijgen over diverse professionaliseringsaspecten op het gebied van video en onderwijs.

Het programma start om 10.00 met een verdiepingssessie ‘Didactische toepassingen video’, verzorgd door KU Leuven. Vanaf 13.00 start het middagprogramma waarvoor je je apart kunt inschrijven met een drietal parallelsessies. 

Datumdonderdag 6 oktober 2016

Ochtend Programma

 • 10.00 – 12.30: Workshop Video in je onderwijs.

Middag Programma

 • Inloop, lunch & mini bazaar 12.30- 13.00
 • 13.00 – 13.15 welkom
 • ​13.15 - 14.45: 3 parallelle workshops
  1. van concept naar clip
  2.autocue
  3.interactieve video en scalable learning
 • 14.45 – 15.15 pauze + mini bazaar
 • ​15.15 – 16.45 wissel 3 parallelsessies.
 • ​16.45 – 17.00 Afsluiting
 • ​​17.00 – 17.30 borrel

Inhoudelijke toelichting

Ochtend programma: “VIDEO IN JE ONDERWIJS” (Max 35 personen)

10.00 – 12.30

“VIDEO IN JE ONDERWIJS”

Docenten

 1. Mariet Vriens (LIMEL, KU Leuven)
 2. Astrid Van Gramberen (DOO, KU Leuven

Doelgroep
Docenten en onderwijsondersteuners. Deze sessie is zowel gericht op beginners als gevorderden.

Inhoud
Werk je al met video in je onderwijs of denk je hiermee te starten? Tijdens deze opleiding bekijken we hoe video jouw onderwijspraktijk kan versterken. We gaan in op de belangrijkste rollen die video kan vervullen binnen de leeromgeving en staan stil bij jouw concrete onderwijssituatie. Verder lichten we toe hoe je video’s maakt die student activeren, alsook hoe je video’s kan inzetten om studenten te activeren.

Middag programma

13.00- 17.00

1. Workshop/presentatie: VAN CONCEPT NAAR CLIP ( max  18 personen)

Docenten

 • Annemarie Zijlmans (WUR)
 • Esther van der linden (HAN)

Inhoud
Aanvankelijk werd er door Wageningen Universiteit geen eisen gesteld aan de presentatievaardigheden van docenten bij het opnemen van kennisclips voor Distance Learning. Door de aanvankelijk geringe aanvragen was er voldoende ruimte om tijdens de opnames aandacht te besteden aan de opname van de docent. Kort daarna kwamen daar de MOOC en reguliere opnames bij wat resulteerde in wachttijden voor de studio. Dit vroeg om een oplossing.

Om de studiotijd zo effectief mogelijk te gebruiken, laten we docenten voortaan eerst een training volgen voordat ze aan hun opnames mogen beginnen. Dit heeft meerdere voordelen: de docent komt beter voorbereid naar de studio en hij heeft al geoefend voor de camera en kan daardoor makkelijker presenteren. Tijdens onze presentatie zullen we toelichten wat we precies doen tijdens de training en uitleggen wat het effect is. Je ontwerpt daarbij kort maar krachtig het basisidee voor een clip waarbij ‘doceren = doseren’ het uitgangspunt is.

2. AUTOCUE ( max 5 personen)

 • Docent: Pieter van Pareeren ( Inholland)

Inhoud
In de weblecturestudio van Inholland, is de autocue het minst gebruikte apparaat. Dat is jammer. Want, wanneer hij gebruikt wordt, blijkt de autocue vaak een uitkomst. Als je niet makkelijk spreekt, voorziet dat je onderdelen laat liggen, of weet dat je teveel uitweidt, biedt de autocue houvast. Een belangrijke reden, van het beperkte gebruik, is dat we meestal te laat nadenken over de inzet ervan. Er is namelijk, voor het gebruik, veel voorbereiding nodig. De drie belangrijkste aspecten in die voorbereiding zijn;

 1. Taal.
  Het kost tijd en concentratie om, goede, spreektaal te schrijven.
 2. Redactie.
  Invoer in de speciale autocue software. Samen met een deskundige redigeer je de tekst opnieuw en bepaal je de opmaak.
 3. Oefening.
  Bijna niemand heeft het talent om de autocue meteen goed te lezen.

Op 6 oktober kan je ervaren hoe het is om te spreken met een autocue. Per sessie kunnen zich 5 deelnemers inschrijven.

Voorbereiding
Voorwaarde is dat je, een week na inschrijving, je tekst (ca. 700 woorden) aanlevert. Van die teksten redigeren we er één tijdens de bijeenkomst. We spreken alle teksten, tijdens de bijeenkomst, in.
Om het verschil tussen geoefend en ongeoefend spreken wordt een deel van de deelnemers vooraf in de gelegenheid gesteld om met de ingeleverde tekst te oefenen.

 1. INTERACTIEVE VIDEO EN SCALABLE LEARNING (Max 40)

Docent

 • Jasper van Winden (UU)

Inhoud: Flipping the classroom met ScalableLearning
Flipping the classroom is een onderwijsconcept waarbij kennisoverdracht thuis plaatsvindt, bijvoorbeeld met behulp van kennisclips. Tijd met de docent wordt effectiever besteed door tijdens contacturen actieve leervormen in te zetten.

ScalableLearning is een gratis online platform dat speciaal ontworpen is voor deze vorm van onderwijs. Het maakt de kennisoverdracht thuis interactiever, geeft docenten eenvoudig inzicht in begripsproblemen en maakt deze met één druk op de knop zichtbaar tijdens contacttijd. Kortom, het platform houdt studenten thuis betrokken bij de lesstof en helpt docenten hun aandacht te besteden aan de onderdelen die dat het hardst nodig hebben.

Je gaat in deze workshop zelf aan de slag met ScalableLearning en je maakt een kennisclip of filmpje interactief. Het is handig als je een laptop en een koptelefoon of oortjes meeneemt!

 

Mini Bazaar: flyers/online presentatie van:

1. VU: Een concept voor "Lean and Mean qualitative Power Lectures
2. TiU: Aan de slag met MyMediasite door m.b.v. ondersteuningsmodule MyClips: https://weblog.uvt.nl/myclips/
3. SURF: Checklist Videoproducties Onderwijs


Je vind de inschrijflink bovenaan de pagina onder 'LINKS"