Deel 3 uit de studioreeks: Eens schuilkerk, nu semi-professionele studio

Deel 3 uit de studioreeks: Eens schuilkerk, nu semi-professionele studio

Op de Kromme Nieuwe Gracht in het centrum van Utrecht staat de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. In het gebouw was ooit een schuilkerk, die jarenlang door de faculteit als (heel gezellige) kantine gebruikt is. Drie jaar geleden is besloten deze om..

Inleiding
Op de Kromme Nieuwe Gracht in het centrum van Utrecht staat de faculteit der Geesteswetenschappen  van de Universiteit Utrecht. In het gebouw was ooit een schuilkerk, die jarenlang door de faculteit als (heel gezellige) kantine gebruikt is. Drie jaar geleden is besloten deze om te vormen in een (semi-) professionele studio

Geesteswetenschappen kent oa. een opleiding over Media en biedt de studenten binnen het curriculum de mogelijkheid op semi-professionele wijze onderzoek te doen en hun onderwijsverplichtingen in te vullen. Tevens wordt de studio voor onderwijs op afstand via videoconferencing benut en voor opnames zonder publiek van LectureNet. 

Ook andere doeleinden
Toen deze faciliteit er eenmaal was, is dit ook voor andere doeleinden gebruikt. Videoconferencing van hoge kwaliteit werd hier regelmatig gehouden, zowel met maar één iemand aan de tafel als met publiek of met een tafel met verschillende deelnemers. Daar er drie rijen lampen hangen kan er telkens  op de juiste manier uitgelicht worden. 

 

 

Kennisclips
Ook voor het maken van kennisclips of hele weblectures is de ruimte ideaal. De indeling ziet er als volgt uit: 

 

 

Inrichting
Links is de regiekamer met daarboven een spreekcel. Onder in beeld is het videolab. In het midden is de opnameruimte. De foto hierboven is van links naar rechts genomen. Als je de plattegrond ziet, kun je overigens ook nog de schuilkerk zien. Helemaal onderaan is te zien dat er twee deuren zijn. Een dubbele links en een enkele uiterst rechts. Ze geven toegang tot een gangetje, waar de materiaalopslagkasten zijn. 

 

Verscholen
In dat gangetje kom je met een deur vanuit de grote gang. Als je niet weet wat hier zit, zul je het ook niet snel vinden.  Zo goed verscholen zit het.

 

 

 

 

Geluidsschermen
Aan de plafonds hangen geluidsschermen. De acoustiek is dan ook prima in orde. Apart overigens dat dit bijgewerkt moest worden, normaal is hier in een kerk bij de bouw wel rekening mee gehouden. 

 

 

 

Green screen
Bij de opnames is er het green screen op de achtergrond. Grote voordeel daarvan is dat daar overheen willekeurig welke achtergrond geprojecteerd kan worden. Zo krijg je gemakkelijk je eigen logo of het beeld van je instelling in de opname.  

Meubilering
Er is met de meubilering ook rekening mee gehouden dat er voor of tijdens de opname even overlegd moet kunnen worden. En als er publiek bij aanwezig mag zijn, dan worden er stoelen opgesteld. Wel geeft dit een extra uitdaging voor de opname, daar publiek meestal toch geluid maakt of vragen stelt zonder microfoon te gebruiken. Er wordt in principe gestreefd naar publiekloze opnames.

Kosten
Wat de kosten betreft, daar is gezien de onderwijsfunctie van de faculteit niet op bezuinigd. Als dit alleen voor LectureNet zou zijn ingericht, dan zou het er heel wat minder professioneel hebben uitgezien.  Een ruwe schatting brengt mij toch tot €30.000. Voor de geschoolde Audiovisueel medewerker is het er dan ook goed werken, ook de studenten kunnen er gemakkelijk aan de slag.

Ondersteuning
Wat ondersteuning van de docenten betreft, daarvoor is een geschoold AV-er in dienst.  Heeft de docent last van zenuwen, dan wordt er de tijd genomen om de opnames uiteindelijk gelikt op te nemen. Eventueel zelfs op een ander moment weer. Alleen gaat de onderwijsopdracht voor, dus er valt niet eindeloos in de agenda te schuiven. Studenten eerst en ach, daarvoor is het links om of rechts om toch allemaal bedoeld.

Voor meer informatie: M.Cohen@uu.nl