Onderwijsdagen sessie: 2016, het jaar van 360-gradenvideo

Onderwijsdagen sessie: 2016, het jaar van 360-gradenvideo

Werner Degger (UvA) en Tom Visscher (Inholland) verzorgden namens de SIG Media & Education een sessie over 360 graden video op de onderwijsdagen 2016. Met 360-gradenvideo krijg je de mogelijkheid om om je heen te kijken; een grote meerwaarde bij bijvoorbeeld conferencingsituaties en webcolleges. Dit artikel doet verslag van deze bijeenkomst.

Tijdens de onderwijsdagen op dinsdag 8 november 2016, was ik deelgenoot van een bijzonder dynamische en leerzame sessie over 360 graden video. De workshop speelde zich af in een licht futurische omgeving met flexibele meubels en een 360 graden camera in het midden van iedere groep. Werner Degger (UvA) en Tom Visscher (InHolland) presenteerden en begeleidden de sessie die nogal wat voorbereiding had vereist vanwege het configureren van alle benodigde apparatuur. Naast de 360 camera waren evenzoveel smartphones en VR brillen beschikbaar waar de smartphone kon worden ingeklikt om het resultaat te bekijken. Alle apparatuur is overigens gratis beschikbaar gesteld door Samsung.

Mijn eigen vraag
Ik kwam binnen met de vraag; heeft deze toepassing echt waarde voor het onderwijs? En zo ja, hoe dan, of waar? Een vraag die vast beantwoord zou gaan worden ergens deze sessie was mijn overtuiging.

360 graden video?
De sessie startte met een korte introductie van wat 360 graden video nu precies is? Eigenlijk zijn het minimaal twee camera's in 1 en als je de beelden later samenvoegt, het zgn. stitchen, krijg je dus een prachtige 360 graden opname. Wel moet je rekening houden met het feit dat 'stitchen' veel rekencapaciteit kost en dus fors tijd kan vergen bij langere opnames.

Het proces - van opname maken tot beschikbaar stellen -  gaat dus als volgt:

Shoot, Copy, Stitch, Edit, Share

De werking en achtergrond zijn ook te vinden in het bijgeleverde document "Tips 360 graden video' (onder links)  

Zelf aan de slag
Na deze instructie was het tijd om zelf aan de slag te gaan en even uit te proberen hoe e.e.a. werkt. Camera ging aan, smartphone erbij. Ook moest  je er voor zorgen niet op de zgn. stichnaad te gaan zitten want dan kun je raar in beeld komen. Die loopt precies in het midden tussen de twee  lenzen.

 

Na de opname verscheen de opname op de smartphone. Door de bol rond te draaien, kon je de opname dus van alle kanten bekijken. Er was ook de mogelijkheid op de smartphone in de VR bril te klikken voor een nog mooiere 3D experience. 

 


Verkennen en opnemen onderwijskundige toepassingen
Na deze vingeroefening was het tijd voor het echte werk; het kort verkennen en vervolgens opnemen van onderwijskundige toepassingsmogelijkheden door iedere groep. Hieronder zie je het resultaat van de opname van groep 1. 

Enkele voorstellen benoemd door de groepen zijn:

  • Reflectie op inzet bij een bepaalde gebeurtenis of oefening
  • Opnames analyseren en gebruiken t.b.v. inrichten van gebouw of verkeerssituatie
  • Observaties
  • (Laboratorium) instructies, bv. in geval gevaarlijke omgeving, toch goed rond kunnen kijken.
  • T.b.v. practicum onderwijs
  • Handelen docent opnemen maar ook reacties studenten, bv. bij BKO
  • Praktijkomgeving in kaart brengen, bv. bij gevaarlijke situaties
  • Presenteren met reacties van publiek, interacties bekijken, analyseren
  • Projectoverleg voor diegene die er niet bij kunnen zijn
  • Opname van praktijksituaties, bv. zorg
  • Video instructies 2.0

Alle overige resultaten zijn bij dit YouTube kanaal  te zien.

Conclusie
Ik ben eigenlijk heel erg enthousiast geraakt over de toepassingsmogelijkheden van 360 graden video! En ben zeker overtuigd van de toegevoegde waarde t.o.v. 'gewoon' video, waar je iets filmt vanuit een camerastandpunt en dus de cameraman laat bepalen wat er in beeld wordt gebracht. Je hebt letterlijk een ruimere blik en je kunt situaties van alle kanten bekijken. Dat levert ook voor de onderwijspraktijk kansen op om tot een betere analyse van plaatsen en gebeurtenissen te komen. 

Esther Breuker, hoofdredacteur, Weblectures.nl

       

Links, Werner Degger | rechts Tom Visscher